Vraag & antwoord over onze producten - Brouwers Hout
Brouwershout
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Vraag & antwoord over onze producten

Klik op onderstaande onderwerpen om meer informatie te lezen.

Wat zijn de eigenschappen en kwaliteit van het hout?

Massief hout is door de eeuwen heen veelvuldig gebruikt om onder andere lijstwerk en gevelbekleding van te maken. Milieuvriendelijk en één van de oudste en natuurlijkste materialen ter wereld. Er is nagenoeg geen andere lijstwerk en/of gevelbekleding te bedenken met een dergelijke natuurlijke uitstraling.
Massief hout heeft een aantal specifieke “natuurlijke” kenmerken die het weten waard zijn. Lijstwerk, houten kolom, vensterbank, traptrede, brede één massieve plaat uit één stuk enz. zou krom kunnen zijn of trekken, daarom worden deze meestal opgebouwd uit diverse delen, deze worden dan verlijmd tot het één deel, zo blijft het uitzetten en krimpen tot een minimum beperkt. Dit noemen wij geoptimaliseerd hout, meestal wordt de afkorting "geop." gebruikt in de offerte of op de factuur, het kan voorkomen dat het hout geoptimaliseerd is of wordt en dat dit niet vermeldt staat in de offerte of op de factuur. Wij kunnen en geven géén garantie op alle gelijmde en/of massieve houten producten, het blijft een natuurproduct.
Massief hout kan de grillige van de natuur laten zien, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling. Massief hout ondergaat onder invloed van licht, ofwel UV straling, een kleurverandering. Het kleurt als het ware door. Ook kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn in de verschillende houten delen, langs en/of kops hout, ten opzichte van elkaar.

Welke kwaliteitsklassen zijn er allemaal in Europees Eiken?

Dit zijn de klassen aanduiding die wij gebruikt voor eikenhout.

Klasse C/D (robuste rustieke kwaliteit)
Noesten en pitjes onbeperkt aanwezig, inclusief open noesten.
Kleurverschillen aanwezig.
Spint hout, maximaal 10%.
Kopsekantscheurtjes aanwezig.
Spiegels aanwezig.
Waterdroogplekken aanwezig

Klasse B (rustieke kwaliteit)
Noesten tot 5 cm aanwezig, per plank minder dan in Klasse C/D.
Kleurverschillen aanwezig, maar in mindere mate dan in klasse C/D.
Spint hout niet toegestaan.
Kopsekantscheurtjes aanwezig tot max. 250mm
Spiegels aanwezig.
Waterdroogplekken aanwezig.

Klasse A/B (licht rustieke kwaliteit)
Noesten tot 2,5 cm toegestaan
Kleurverschillen aanwezig, maar in mindere mate dan in klasse B.
Spint hout niet toegestaan.
Kopsekantscheurtjes aanwezig tot max. 150mm
Waterdroogplekken aanwezig, maar in mindere mate dan in klasse B.

Klasse A 
Noesten tot 1,5 cm toegestaan.
Kleurverschillen aanwezig, maar in mindere mate dan in klasse A/B
Spint hout niet toegestaan.
Kopsekantscheurtjes aanwezig tot max. 100mm
Spiegels aanwezig.
Waterdroogplekken aanwezig, maar in mindere mate dan in klasse A/B.

Klasse 1-Bis
Noesten niet toegestaan, wel pitjes en kattepootjes.
Kleurverschillen aanwezig, maar in mindere mate dan in klasse A.
Spint hout niet toegestaan.
Kopsekantscheurtjes aanwezig tot max. 70mm
Spiegels aanwezig.
Waterdroogplekken niet toegestaan.

Klasse Premier
Noesten niet toegestaan, pitje en kattepootjes ook niet toegestaan.
Kleurverschillen aanwezig, maar in mindere mate dan in Klasse 1-Bis.
Spint hout niet toegestaan.
Kopsekantscheurtjes aanwezig tot max. 50mm
Spiegels aanwezig.
Waterdroogplekken niet toegestaan.

Heb je informatie over de houtsoort Padoek?

De houtsoort Padoek

PADOEK – AFRIKAANS
Sapin
zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel hout uit Midden- en West-Afrika;
fraai koraalrood tot paarsbruin kernhout, crèmekleurige spint;
heel geschikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk;
in België altijd ingevoerd als ruw gezaagd hout van topkwaliteit FAS (First & Second);
zeer zuivere metallische resonantie: ideaal voor muziekinstrumenten.
Herkomst
Afrikaans padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub., en komt voor in Midden- en West-Afrika. Deze lichtboomsoort komt solitair voor in het altijd groene tropische regenwoud. De wind verspreidt zijn gevleugelde zaadjes. Hij verjongt zich gemakkelijk en natuurlijk. Zijn optimale groeigebied is Gabon en Kameroen.

Uitzicht
De bomen worden zo’n 50 meter hoog – waarvan de eerste 30 meter takkenvrij zijn. De schors scheidt roodachtige stoffen af. De kruin is sterk vertakt. Typisch voor deze boom zijn de zeer smalle (5 à 7 cm) aanloopwortels, die wel tot 6 meter hoog kunnen worden.

Kleur en tekening
Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai koraalrood tot paarsbruin. Het wordt dan ook gebruikt als kleurstof in o.a. de textielnijverheid. Zonder afwerking verkleurt het door licht snel tot bruin. Het spinthout heeft een crèmekleur.
De kleur van het kernhout verschilt van locatie tot locatie. In het optimale groeigebied is ze koraalrood met zwarte strepen (Gabon) of homogeen rood in Kameroen. Aan de rand van het groeigebied (Congo, Congo-Brazaville) krijgt het kernhout lelijke witte vlekken. Maar dat verandert niets aan de duurzaamheid of mechanische eigenschappen.
De nerf is matig fijn, en soms komt er kruisdraad voor. Maar meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur.

Duurzaamheid
Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I), het spint niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Droging en vochtgehalte
De houtpartijen komen shipping dry binnen. Droog het voorzichtig om droogscheuren te voorkomen, maar om vervorming hoeft u zich niet echt zorgen te maken.

Bewerking
U bewerkt Afrikaans padoek gemakkelijk machinaal en met de hand. Ga inspringsel bij schaven van kruisdradig hout tegen met een bewerkingshoek van 20°. Vooral grotere afmetingen zijn splijtbaar. Het houtstof werkt irriterend: organiseer dus goede stofafzuiging. Boor ook best voor.

Afwerking
De uitharding van afwerkingsproducten op basis van alkydharsen geeft soms plaatselijk problemen. Op voorhand ontvetten met alcohol of thinner helpt meestal. Watergedragen producten (acrylaten) kunnen een oplossing bieden.
Afrikaans padoek verkleurt door licht, dus de oppervlakteafwerking moet snel gaan. Los daarvan gaat de afwerking goed: de producten hiervoor worden meestal prima opgenomen.

Toepassingen

buitenschrijnwerk (ramen, deuren, …);
gevelbekledingen;
tuinmeubels;
terrassen;
binnenschrijnwerk;
meubelen;
lijsten;
vloeren;
fineer;
houten sculpturen;
draaiwerk;
muziekinstrumenten (orgels, piano’s, …).
Afrikaans padoek

Heb je informatie over thermisch gemodificeerd Grenen "Thermo Grenen"?

Thermisch gemodificeerd Grenen Thermo Grenen OS L

Thermisch gemodificeerd Grenen of Thermo Grenen is thermisch gemodificeerd naaldhout dat door deze speciale behandeling dezelfde duurzaamheid heeft verkregen als tropisch hardhout. Dit maakt het hout zeer geschikt voor buitentoepassingen zoals gevelbekleding!  Deze houtsoort is substantieel voordeliger in prijs als andere thermisch behandelde houtsoorten, omdat het sneller groeit en makkelijker te verkrijgen is. Het is zowel horizontaal als verticaal op de gevel te monteren.  Uiterlijke kenmerken: Thermisch behandeld Grenen heeft een drukke tekening met veel noesten, voor een rustieke look van de gevel. Het is geelbruin van kleur en kan zowel geolied als onbehandeld geïnstalleerd worden. Onbehandeld zal het op een natuurlijke manier gaan vergrijzen. Groeigebied: Europa Botanische naam: Pinus sylvestris Duurzaamheidsklasse: 2 (idem als western red cedar) Werking: Gering Bijzonderheden: Thermo Grenen SF is een mooie rostieke robuuste kwaliteit en de Thermo Grenen OS is een mooie kwaliteit voor lijstwerk 

 

Welke aantal meters lijst moet ik bestellen?

Wij adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10% (dit is een indicatie). Het percentage is van tevoren moeilijk in te schatten, dit is van veel factoren afhankelijk. Dit kan allemaal invloed hebben op het zaagverlies; moet er veel haaks of verstek gezaagd worden, zijn er veel lange of korte stukken, moet er veel gebreken uitgezaagd worden (open noesten, machineslag, deuken, krassen, kopse en/of andere droogscheuren enz.), foutief afzagen op het werk enz. Hier een voorbeeld zoals je zou kunnen rekenen; u heeft netto gemeten 53 stekkende meters gootlijst nodig. De rekensom is dan bijvoorbeeld; 53m¹ x 10%=58.3m¹, de beschikbare lengtes zijn 4m¹, dan wordt het 58.3m¹ : 4m¹ = 14.575 lengte afgerond 15 lengtes van 4m¹. U kunt beter 2 of 3m¹ overhouden dan 0.5m¹ tekort komen, hier ver komt u extra kosten mee. Bevoorbeeld; het werk kan niet afgemaakt worden, extra afleverkosten enz.).

Hoe zit het met maatwerk producten?

Maatwerk producten die speciaal voor u gemaakt zijn kunnen kleine afwijkingen vertonen, lengtematen zijn ± en niet opmaat gekort (tenzij er in de offerte gekort op maat staat vermeld). Maatwerk producten altijd voor het verwerken controleren, de door u verwerkte producten kunnen nooit retour geleverd worden!

De opdrachtgever moet altijd bij het bestellen van de lijsten/delen rekening houden met uitval van delen door gebreken en zaagafval bij het monteren (per onderdeel). Wij houden hier altijd een percentage van ca. 5 tot 15% voor aan. Het is van te voor altijd moeilijk om het precieze aantal te hebben. Je kunt beter wat meters overhouden dan later geconfronteerd worden met hoge kosten ivm. instelkosten van machine`s om een paar meter te maken. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nimmer een reden tot afkeur zijn van onze product(en).

Is groene MDF (V313) watervast?

Nee, groene MDF (bv. MDF V313) is een vochtwerend verlijmde MDF-plaat. Gemaakt voor toepassingen in vochtige omstandigheden. Deze plaat is niet geschikt voor buitentoepassingen en moet voor gebruik in vochtige ruimtes worden voorzien van lagen grondlak en aflak. Je kunt het een beetje vergelijken met een waterrestante horlogé. Deze kan tegen regen maar kan niet tegen als je hem onder water houdt, dan loopt hij vol water.

Toepassing vochtwerende MDF:
Vochtwerende MDF is vocht- en schimmelwerend en geschikt voor toepassing in vochtige ruimten zoals badkamers, keukens. Ook wordt deze MDF veel gebruikt voor binnenbetimmering zoals plintneuten, architraven, plinten enz.

Wat is ruw hout en wat is bewerkt hout?

Onder 'ruw' wordt verstaan: gezaagd hout dat nog geen bewerking ondergaan heeft die de maat beïnvloedt. De maat is bepaald in de zagerij, waarbij rekening is gehouden met de gewenste blijvende maat na het drogen. Het oppervlak is 'ruw', slechts geraakt door cirkel-, bandzaag of frees. Ruw hout is niet altijd maatvast en heeft daarnaast ook altijd scherpe hoeken en is daarnaast ook niet altijd haak en recht.

Bij geschaafd hout is het hout machinaal glad gemaakt door een schaaf. Dit zorgt ervoor dat het goed te bewerken is, niet splintert en ook voor verven geschikt is. Waar vroeger voor constructies ook wel ruw hout gebruikt werd is het nu met name geschaafd hout wat men toepast in de bouw. Geschaaft hout is altijd maatvast en heeft daarnaast ook altijd scherpe hoeken en is daarnaast ook niet altijd recht.

Hoe worden de producten behandeld en wat kan ik verwachten?

Lijsten en/of delen die een behandeling krijgen worden behandeld met een water gedragen coatingsysteem. De grondcoating van buiten lijstwerk, gevelbekleding, exterieurafwerking enz., is geschikt voor buiten toepassing, er zijn op aanvraag KOMO-certificaten beschikbaar. Op betimmeringen voor binnen toepassingen wordt een water gedragen dekkende vullende en strak vloeiende industriële grondcoating toegepast, deze grondcoating is niet geschikt voor een toepassing buiten. Schuren, tussenschuren behoren tot de mogelijkheden, dit is altijd op aanvraag, voor- en aflakken behoord niet tot onze mogelijkheden. Alle onze water gedragen grondcoatings en beitsen zijn met de meeste beitsen, alkydhars- en water gedragen verven over schilderbaar (bij twijfel altijd vooraf testen). Veel lijsten worden handmatig gespoten hierdoor kunnen er altijd onevenheden ontstaan en/of zichtbaar worden en/of voorkomen. Ook kunnen er delen zijn die plaatselijk niet en/of niet goed zijn behandeld (bv. bij een deeltje in de groef en veer). Bij mdf lijsten kan het voorkomen dat de kopse en/of gefreesde kanten de grondcoating erin getrokken is. Doorbloeden van het hout door de grondcoating kan voorkomen, meestal is dit na dat u het voor- en aflakt niet meer zichtbaar. Een evt. vernoemde kleurnummer en/of kleur van de grondlak bij het product kan in werkelijkheid afwijken. De producten kunnen voor of na de behandeling met de grondcoating door intern- en/of extern transport en/of bewerkingen kleine beschadigen oplopen, zoals kleine deukjes, scheurtjes, uitgebroken kanten, afgebroken splinters enz. Deze schade is nagenoeg altijd gemakkelijk te herstellen met een reparatie midden. Boven genoemde fouten kunnen echter nimmer een reden zijn tot afkeur van de producten.

Kunnen de lengte maten van een product afwijken?

Ja, doorgaans hebben alle lijsten of delen een afwijking in de lengte, dit kan ± 1% zijn – of +, ook zijn ze aan beide zijde niet haaks gekort. Aan het begin en/of uiteinde kan machineslag, droogscheuren of ander dingen voorkomen. Wij adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10%. De breedte en hoogte van een produkt zijn meestal vaste maten, tocht kan het voorkomen dat hier een kleine afwijking in zit. In ons productieproces proberen wij alle producten identiek te produceren als eerder productie van hetzelfde product, maar praktisch en technische is dit echter niet altijd mogelijk. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nimmer een reden tot afkeur zijn van onze product(en).

Zijn alle producten kaarsrecht?

Nee, door elkaar genomen zijn de meeste producten behoorlijk vlak en recht, maar door diverse omstandigheden kan het voorkomen dat er producten niet recht zijn. Dat houdt in dat de producten hol of bol kunnen zijn, maar beide kan ook voorkomen, ook scheluw kan voorkomen. Ons advies daarom ook om na levering even de producten na te kijken en de niet rechte producten te gebruiken voor de korte stukken of deze producten met wat meer zorg te monteren, bijvoorbeeld met een lijmtang(en) recht trekken en dan goed vast te zetten. Ook adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10% (dit is een indicatie). In ons productieproces proberen wij de producten zoveel mogelijk recht en vlak te produceren, maar praktisch en technische is dit echter niet altijd mogelijk.

Iedere boom is uniek! Een massief stuk lijstwerk en/of gevelbekleding kan daarom altijd iets afwijken!! Het is en blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die behoren bij het karakter van massief hout en waaraan het zijn charme en warme uitstraling te danken heeft. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nimmer een reden tot afkeur zijn van onze product(en).

Welke invloeden hebben invloed op de maatvoering en vormen van het hout?

Welke invloeden hebben vloed op de maatvoering en vormen van het hout

Heb je informatie over de houtsoort Vuren?

 

Hout soort Vuren

Herkomst Vurenhout is het hout van de fijnspar. Dat is de commerciële naam voor de botanische soorten Picea abies of Picea excelsa, die behoort tot de familie van de Pinaceae. België commercialiseert zowel inlands als ingevoerd vurenhout uit Zweden, Finland, Rusland, Polen, Tsjechië en de Baltische staten.

Fijnspar is geen den In het dagelijkse taalgebruik wordt de fijnspar vaak verward met de den (Pinus sylvestris). Dat wordt nog in de hand gewerkt door de vaak gebruikte benaming Abies – zoals die van het dennengeslacht. En door de benaming ‘Witte Noordse Den’ waarmee Zweden, Finland en Rusland de fijnspar uitvoeren. In de Jurastreek staat de fijnspar bekend als faux sapin (valse dennen) en in de Vogezen als gentil sapin.

Kwaliteit Vurenhout sorteren volgens de kwaliteit kan op twee manieren:

 • Sortering naar uitzicht

De sortering naar uitzicht is louter beschrijvend en vermeldt niets over de toepassing van het hout. Ingevoerd gezaagd hout wordt gesorteerd naar uitzicht. Afhankelijk van de herkomst gelden verschillende sorteringregels.

Vurenhout uit Zweden en Finland Hiervoor volgt België ‘Noords hout: sorteringsregels voor gezaagd grenen en vuren’, ook bekend als ‘het Scandinavische groene boekje’. Dat onderscheidt zes kwaliteitsklassen (van I tot VI). ‘Ongesorteerd hout’ groepeert de klassen I, II, III en IV. Daarnaast gebruiken Zweden en Finland ook de kwaliteitsaanduiding saw falling. Daarbij bestaat het hout uit een deel ‘ongesorteerd hout’, een deel zaaghout van klasse V en een tot 20% beperkt deel zaaghout van klasse VI.

Vurenhout uit Rusland De Russen onderscheiden vijf kwaliteitsklassen. ‘Ongesorteerd hout’ groepeert er de klassen I, II en III. Hun vierde klasse stemt overeen met de saw falling-kwaliteit van de Scandinavische landen, hun vijfde met de zesde kwaliteit van de Scandinavische landen.

Vurenhout uit de Baltische staten, Polen en Tsjechië De Balten, Polen en Tsjechen voeren saw falling-kwaliteit uit die dicht bij die uit de Scandinavische landen ligt. Ook Europa legde de kwaliteit van vurenhout vast in de norm EN1611-1. Die wijkt grondig af het Scandinavische systeem, dat nochtans stevig in de houtwereld is verankerd.

 • Visuele sortering voor constructiehout

Hiervoor hanteert België STS 04. Die methode legt een verband tussen het aandeel kwasten op het dwarsvlak (KAR, Knot Area Ratio) en de mechanische eigenschappen van het hout. Ze onderscheidt vier klassen: S4, S6, S8 en S10. NBN EN 14081 is vanaf 01/09/2009 de referentie voor de CE-markering van constructiehout.

Kleur en tekening Vurenhout is heel lichtkleurig, witachtig tot crèmekleurig. Bij fijnsparren uit bergstreken is het glanzend en soms zelfs paarlemoerachtig. Kern- en spinthout zijn niet te onderscheiden. De ronde en homogeen brede groeiringen dan weer wel. Waar de banen donkerder rood kleuren, wijst dat op de aanwezigheid van drukhout. De nerf is fijn bij het traag groeiende hout uit het Noorden of uit bergstreken, en grover bij snelgroeiend hout uit de vlakten. Vurenhout heeft een heel rechte draad. Vurenhout heeft fijne, nog net met het blote oog waarneembare harsgangen. Op het kwartierse vlak geven de kleine houtstralen een lichte, onopvallende tekening.

Duurzaamheid Vurenhout is niet duurzaam en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren. Zo dringt vocht heel moeilijk door in de houtstructuur, wat de kans op aantasting door zwammen verlaagt.

Droging en vochtgehalte Vurenhout droogt snel en gemakkelijk. Drogen bij een temperatuur hoger dan 70 °C voorkomt harsuitvloei. Om blauwschimmel en vervuring te vermijden, is het aangewezen vers gezaagd hout snel op te latten. Dat maakt een goede oppervlaktedroging mogelijk.

Bewerking Vurenhout is gemakkelijk bewerkbaar. Toch kan het scheuren bij schuine draad of dicht bij kwasten. Bij het frezen doet de hardheid van de kwasten soms splinters wegslingeren. Door de kwasten vooraf te stomen, wordt het hout gemakkelijker bewerkbaar. Ondanks het soms wat ruwe oppervlak, is vurenhout gemakkelijk verzaagbaar. Het is ook geschikt voor snij- en schilfineer.

Verlijmen Vurenhout is gemakkelijk verlijmbaar.

Bevestigen Vurenhout splijt gemakkelijk bij het nagelen of schroeven. Gebruik schroeven met een langere schroefdraad en grotere diameter.

Afwerking De afwerking van vurenhout is goed, als het voldoende gedroogd is (tot een vochtgehalte van minder dan 15%). Wilt u vurenhout gebruiken voor buitentoepassingen? Dan moet u het hout impregneren in de diepte, wat heel moeilijk is – zelfs in autoclaaf onder vacuüm of druk. Voor constructiehout moet het hout vooraf worden verduurzaamd volgens procedé A2.1.

Toepassingen Vurenhout in verschillende kwaliteiten wordt gebruikt voor talloze toepassingen:

 • spanten en structuren (massief, geïndustrialiseerd of gelijmd gelamelleerd);
 • binnenhuisinrichting zoals deurlijsten, wanden, vloerbekleding, lijsten, rolluiken;
 • elektriciteitspalen, staken, stutten;
 • plaatmateriaal;
 • papier;
 • masten;
 • meubels;
 • bekistingen, verpakkingen, paletten;
 • gebruiksvoorwerpen;
 • muziekinstrumenten (klankbodems voor violen, gitaren, piano’s, harpen);
 • vliegtuigbouw;
 • bijproducten zoals schors voor verwarming, plaketten voor vervezeling, zaagsel voor kattenbakvulling.

Professionele info

 

Vurenhout

 

Gemiddelde volumieke massa*

450 kg/m³ (420 kg/m³ bij Belgisch vurenhout)

Radiale krimp

60 tot 30% r.v.**

0,8%

 

90 tot 60% r.v.**

0,9%

Tangentiële krimp

60 tot 30% r.v.**

1,5%

 

90 tot 60% r.v.**

2%

Werken

60 tot 30% r.v.**

2,3%

 

90 tot 60% r.v.**

2,9%

Buigsterkte

71 N/mm²

Elasticiteitsmodulus

10.000 N/mm²

Druksterkte (evenwijdig met de vezel)

45 N/mm²

Schuifsterkte

6 N/mm²

Hardheid (Janka) – Kops

2650 N

Hardheid (Janka) – Langs

1570 N

* bij houtvochtgehalte van 15 procent / ** relatief luchtvochtgehalte

 

Heb je informatie over de houtsoort Meranti?

Dark Red Meranti

Herkomst (Dark) Red Meranti is de commerciële naam voor een reeks botanische soorten van het geslacht Shorea, secties Rubella, Brachyptera, Pachycarpae, Multica en Ovalis, die allemaal tot de familie van de Dipterocarpaceae behoren.

Het groeigebied van (Dark) Red Meranti ligt in de regenwouden van Zuidoost-Azië, met de grootste concentratie in Maleisië en Indonesië.

Uitzicht De Merantiboom wordt gemiddeld 30 tot 40 meter hoog, uitzonderlijk zelfs 60 tot 70 meter. De takkenvrije stam is recht en cilindrisch, en bereikt een hoogte van 10 tot 30 of zelfs 42 meter. De diameter van de takkenvrije stam ligt tussen de 70 en 180 cm, in een zeldzaam geval 255 tot 300 cm. Na veertig jaar bereiken Merantibomen soms een diameter van 48 tot 80 of zelfs 105 cm. Afhankelijk van de soort zijn de wortelaanlopen kort en breed, of hoog en smal, 3 tot soms 5 meter hoog. De grijze of bruine schors heeft een glad oppervlak met duidelijke spleten in v-vorm of vlokken, soms ook schilfers. Volwassen bomen hebben een kroon in de vorm van een halfbol of koepel. Het blad is enkelvoudig en groeit alternerend. De Merantiboom groeit sneller in de zon dan in de schaduw. Toch lijdt hij onder te lange blootstelling aan de zon. Ideaal voor zaailingen is zonlicht met tussenpozen. Voor een optimale groei zijn ook Mycorrhizae essentieel.

Kleur en tekening Het kernhout is roodbruin tot rozebruin, met veel kleurvariatie – niet alleen naargelang van de soort, maar ook binnen eenzelfde soort. Vers hout kleurt tussen rozerood en purperbruin. Bij het drogen verdonkert het hout. Het spinthout is meestal grijsachtig roze, onderscheidt zich duidelijk van het kernhout en is 2 tot 6 cm breed (4 tot 5 cm bij volgroeide bomen). Gommen kunnen bij nat hout voor donkere strepen op het langsvlak zorgen. Die verdwijnen bij het drogen. Het hout bevat ook vaak lichtgekleurd en vast hars. Dat geeft fijne witachtige lijntjes op onregelmatige afstand op het kopse vlak (‘harsgangen’). De structuur van (Dark) Red Meranti is meestal regelmatig, zonder uitgesproken tekening. Op kwartier gezaagd vertoont het hout soms strepen, op dosse soms vlammen.

Duurzaamheid Het kernhout is weinig duurzaam, matig duurzaam tot duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse II-IV). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Vers gekapt hout of een stam is gevoelig voor nathoutboorders. (Dark) Red Meranti vertoont dan ook soms zwarte wormsteken of pinholes. Die zijn niet groter dan 1 mm en hebben geen invloed op de duurzaamheid of mechanische eigenschappen.

Droging en vochtgehalte Merantihout drogen gaat gemakkelijk.

Schilfineer Meranti is uitermate geschikt voor schilfineer. Dat voert Europa in als multiplex Indo Hardwood, dat ook andere houtsoorten bevat. Het is van uitstekende kwaliteit, maar vertoont vaak kleurverschillen. De lokale producenten werken volgens de British Standards (BS 6566, Part 8) die op basis van de verlijming drie types schilfineer onderscheiden:

 • Moisture Resistant (MR) voor binnentoepassingen: 03-67 volgens STS 04, lijmklasse 1 volgens NBN-EN 314;
 • Cyclic Boil Resistant (CBR) voor beschermde of tijdelijk onbeschermde buitentoepassingen (met formolmelaminelijm): 2 x 4 – 100 volgens STS 04, lijmklasse 2 volgens NBN-EN 314;
 • Weather and Boil Proof (WBP) voor onbeschermde buitentoepassingen of (met fenolformaldehydelijm): 72-100 volgens STS 04, lijmklasse 3 volgens NBN-EN 314.

Bewerking Meranti is gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand. Herzagen, afkorten, boren, draaien, spijkeren, schroeven en lijmen gaat gemakkelijk. Voor buigwerk is Merantihout niet geschikt.

Afwerking De afwerking van Meranti is goed. Gebruikt u het hout voor buitenschrijnwerk? Dan is een kleurloze voorbehandeling volgens procedé C1 nodig.

Toepassingen

 • buitenschrijnwerk zoals ramen, deuren, veranda’s;
 • binnenschrijnwerk zoals deuren, plinten, (deur)lijsten, trappen;
 • vloeren;
 • trappen, balustrades, balkons;
 • botenbouw;
 • orgelpijpen;
 • draai- en houtsnijwerk;
 • chemische vaten;
 • multiplex (Indo Hardwood) voor:
  • betimmering van o.a. garagepoorten, (gegroefde) dakoversteek, dakgoten;
  • bekisting of bekleding van aanhangwagens (met of zonder kunstharslaag, betonplex);
  • binnenschrijnwerk;
  • meubelen;
  • toonkasten;
  • winkelinrichting;
  • uitbekleding;
  • deuromlijsting.

Professionele info

 

Meranti

 

Gemiddelde volumieke massa*

450 tot ca. 600 kg/m³ (vocht ca. 12%)

Radiale krimp

60 tot 30% r.v.**

0,6%

 

90 tot 60% r.v.**

0,9%

Tangentiële krimp

60 tot 30% r.v.**

1,2%

 

90 tot 60% r.v.**

1,8%

Werken

60 tot 30% r.v.**

1,9%

 

90 tot 60% r.v.**

2%

Buigsterkte

76 N/mm²

Elasticiteitsmodulus

11.000 N/mm²

Druksterkte (evenwijdig met de vezel)

45 N/mm²

Schuifsterkte

8,4 N/mm²

Hardheid (Janka) – Kops

3705 N

Hardheid (Janka) – Langs

3475 N

Heb je informatie over de houtsoort Grenen?

Grenenhout

Herkomst Grenen is de commerciële naam voor Pinus sylvestris. Grove pijn is de juiste Nederlandse naam, al wordt ook vaak grove den gebruikt. De meeste Pinus-soorten komen uit het noordelijke halfrond. Al vind je ze ook in Chili, Brazilië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Midden- en Zuid-Europa, …

Uitzicht De takken groeien in kransen om de stam. Het groeigebied is enorm verspreid: afmetingen en kwaliteiten verschillen dus behoorlijk. De boom wordt zo’n 35 meter hoog, met een diameter tussen 30 en 50 cm. De stam is recht en cilindrisch, en takvrij tot ongeveer 10 meter.

Kleur en tekening Het kernhout is licht tot roodbruin-geel. Het spinthout is wit tot geelachtig wit. Allebei worden ze donkerder na blootstelling aan licht. De kwasten zijn bruin, redelijk groot en verspreid in kransen. Op dosse heeft het een duidelijke vlamtekening, op kwartier een streeptekening. Op dosse ziet u vaak heel fijne streepjes op het tangentiële vlak: dat zijn de harskanaaltjes. Harsconcentraties herkent u als donkere vlekken. Meestal is de draad recht en de nerf (matig) fijn.

Duurzaamheid Het kernhout is matig tot weinig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III-IV), het spint is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Kwaliteit Grenen wordt visueel of machinaal gesorteerd, op basis van verschillende criteria. Wordt het bijv. voor schrijnwerk gebruikt? Dan gelden esthetische normen. Dient het dan weer voor constructie? Dan tellen andere criteria. De belangrijkste normen voor sortering naar uitzicht zijn de Scandinavische exportregels (pdf) , de Antwerpse sortering en de EN 1611-1. De STS 04 bepaalt de regels voor visuele sterktesortering. NBN EN 14081 is vanaf 1 september 2009 de referentie voor CE-markering van constructiehout.

Droging en vochtgehalte Versgezaagd hout moet snel onder de 20% gedroogd worden, om blauwschimmel en rot te vermijden. Grenen droogt goed en snel, maar er is toch wat risico op scheuren of verkleuren bij hoge temperaturen.

 

Bewerking en behandeling Grenen is prima te boren, frezen, schuren, spijkeren, schroeven en te lijmen. Het hars hecht zich soms aan de schaafmessen: af en toe ontvetten is de boodschap. Heeft het hout een laag vochtgehalte? Pas dan uw schaafsnelheid aan om uitspringende kwasten te vermijden. Het kernhout is moeilijk, maar het spint net gemakkelijk te verduurzamen. Na hittebehandeling is grenen perfect voor toepassingen in weer en wind. De meubelindustrie loogt en bleekt ook het hout.

Toepassingen

 • daktimmerwerk (verduurzaming volgens procedé A 2.1);
 • vloerbalken (verduurzaming volgens procedé A 2.1);
 • gevelbekleding (verduurzaming volgens procedé A 3);
 • dakspanten (verduurzaming volgens procedé A 2.1);
 • trappen;
 • wanden;
 • plafonds;
 • vloeren;
 • keukens;
 • kasten;
 • verpakkingen (kratten, kisten, paletten);
 • lijstwerk;
 • planchetten voor plafonds en wanden;
 • panelen;
 • schermen, hekken, paaltjes, schuttingen voor de tuin (verduurzaming volgens procedé A 4.1-grondcontact);
 • plaatmateriaal (spaanplaat, multiplex, MDF, OSB).

Professionele info

 

Grenen

 

Gemiddelde volumieke massa*

320-800 kg/m³ (gemiddeld 500 kg/m³)

Radiale krimp

60 tot 30% r.v.**

0,5 %

 

90 tot 60% r.v.**

0,5 %

Tangentiële krimp

60 tot 30% r.v.**

1,1 %

 

90 tot 60% r.v.**

1,3 %

Werken

60 tot 30% r.v.**

1,6 %

 

90 tot 60% r.v.**

1,8 %

Buigsterkte

79 N/mm²

Elasticiteitsmodulus

11.000 N/mm²

Druksterkte (evenwijdig met de vezel)

47 N/mm²

Schuifsterkte

7,5 N/mm²

Hardheid (Janka) – Kops

3330 N

Hardheid (Janka) - Langs

2940

Wat zijn de kwaliteitseisen van Vuren en Grenen?

Algemene kwaliteitseisen naaldhout

De beoordeling van vuren- en grenenhout gebeurt in heel Scandinavië en Rusland door middel van machinale en visuele kwaliteitsortering volgens internationaal geldende regels. Tegenwoordig is machinale sortering in combinatie met visuele sortering, in de meeste Zweedse zagerijen standaard geïmplementeerd volgens het Zweedse ”Green Book” en/of het Zweedse “Blue Book” en de Europese norm SS-EN 1611-1. Tevens is machinale of visuele CE-sterktesortering en markering een vereiste voor hout voor constructieve toepassingen, binnen Europa.

Sortering volgens het groene boek

Hout dat wordt gesorteerd volgens het groene boek (1960) wordt opgedeeld in 7 kwaliteitsklassen van I-VII op basis van visuele kenmerken, al dan niet machinaal beoordeeld, waarbij klasse I de hoogste kwaliteit omvat en klasse VII de laagste. De klasse I-IV wordt in zijn algemeenheid ook wel aangeduid als O/S (ongesorteerd), de klasse V als Kwinta, Sexta voor de klasse VI en Sevenths voor de klasse VII.

De combinatieklasses O/S+V, S/F (zaag-vallend; klasse I-V met max 10% VI), V+ en VI+ zijn ook niet geheel ongebruikelijke onofficiële kwaliteitsaanduidingen.

Sortering volgens het blauwe boek

Hout dat wordt gesorteerd volgens het blauwe boek (1994) wordt opgedeeld in 4 kwaliteitsklassen van A-D op basis van visuele kenmerken, al dan niet machinaal beoordeeld, waarbij klasse A de hoogste kwaliteit omvat en klasse D de laagste. Binnen de A klasse worden vier subklassen onderscheiden, te weten A1-A4.

Sortering volgens de SS-EN 1611-1

Hout dat wordt gesorteerd volgens de Europese standaard SS-EN 1611-1 (2000) wordt beoordeeld op basis van alleen de vlakke zijdes (aangeduid als G2) of alle vier de zijdes (aangeduid als G4) van het gezaagde houten deel. Dit onderscheid wordt aangegeven met respectievelijk G2 of G4 waarbij een gradatie van 0-4 de werkelijke kwaliteit weergeeft. Hierbij wordt G2/4-0 gebruikt voor de hoogste kwaliteit en G2/4-4 voor de laagste kwaliteit.

Voor een goede, globale vergelijking en interpretatie tussen de mogelijke sorteringen en methoden kan het volgende schema gebruikt worden;

Algemene kwaliteitseisen naaldhout
Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 0
 Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 02
 Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 03
 Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 04
 Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 05
 Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 06
 Wat is de kwaliteit van het Vuren en Grenen 07
 

Info:

FOTOWEDSTRIJD

Je project delen
Doe mee en maak
kans op € 250,00
 
zakelijke klant
(klik hier).
Maatwerk 
Vragen het aan?
 
Wij zoeken:
Bezorgers!
 

Direct lijsten bestellen of heeft uvragen of advies nodig, mail naar:   info@brouwershout.nl

Je bent tevreden met  ons producten of diensten, laat het ons weten. Schijf een klantbeoordeling!   klik hier

Teveel besteld of niet te vrede, onze producten kunnen 60 dagen retour geleverd worden!  Klik hier 

Brouwers Hout gaat voor duurzaam.1e Zonnepanelen
 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws en aanbiedingen schrijf u zich dan in voor onze nieuwsbrief [klik hier].

Orders onder €80,00 excl. btw hebben een toeslag van €10.33 excl. btw per order.

 Openingstijden:
maandag 9.30-16.30uur
dinsdag 9.30-16.30uur
woensdag 9.30-16.30uur
donderdag 9.30-16.30uur
vrijdag 9.30-16.30uur
zaterdag          gesloten
zondag          gesloten
Van 12.00 tot 13.00uur wordt er geluncht! 
 
Onze voordelen:
- Scherpe prijzen.
- Korte levertijden.
- Grote voorraad
- Eigen transport.
- Maatwerk mogelijk.
- Eigen productie. 
- Bezorging Benelux.
- Veilig betalen per iDEAL, overschrijving of pin.

Wij denken met u mee. 

Vul bij "afrekenen als gast" uw postcode in, om de afleverkosten van ons eigen vervoer te zien!  

Wij sponsoren:
Het open tennis toernooi Brouwers Hout open van tennisvereniging TV De Mortel.
Tennis toernooi 11e Brouwers Hout BV open Toernooi
Kom ook naar Gemert-Bakel!
logo1