Architraven

In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden over onze producten en diensten.

Neem contact op

Architraven zijn architectonische elementen die worden gebruikt om de overgang tussen een deur of raamopening en de omliggende muur te decoreren en te accentueren. Ze worden meestal geplaatst boven de deur- of raamkozijnen en fungeren als een soort omlijsting. Architraven kunnen verschillende vormen en stijlen hebben, variërend van eenvoudig en strak tot gedetailleerd en ornamentaal, afhankelijk van de architectonische stijl en het ontwerp van het gebouw. Ze dragen bij aan de esthetiek van een gebouw en worden vaak gebruikt om een gevoel van elegantie en verfijning toe te voegen aan deuren en ramen.

Dit is een groef in de achterzijde van de architraaf. Bij de specificaties staat vermeld of de architraaf is voorzien van deze sparring. Door veranderingen in het productieproces kan het voorkomen dat er geen sparring in zit terwijl dit wel vermeld staat.

Het monteren van architraven vereist zorgvuldigheid en precisie om ervoor te zorgen dat ze stevig en esthetisch worden geplaatst. Hier zijn de stappen voor het beste resultaat:

 1. Benodigdheden verzamelen:
  • Architraven
  • Meetlint of rolmaat
  • Potlood
  • Waterpas
  • Schroeven of spijkers
  • Boor of hamer
 2. Meten en markeren:
  • Meet de hoogte en breedte van de deur- of raamopening en markeer de gewenste positie voor de architraven.
  • Zorg ervoor dat de architraven gelijkmatig en recht boven de deur of het raam worden geplaatst.
 3. Zagen:
  • U kunt de architraven op maat zagen met een verstekzaag of afkortzaag.
 4. Voorbereiding van de architraven:
  • Schuur eventuele ruwe randen of oneffenheden weg.
  • Als de architraven gegrond moeten worden, is dit het juiste moment om dit te doen voordat u ze monteert.
 5. Plaatsen:
  • Breng lijm aan op de achterkant van de architraven om een stevige hechting te bevorderen.
  • Plaats de architraven op de gemarkeerde positie boven de deur of het raam en zorg ervoor dat ze waterpas staan en recht zijn.
  • Druk de architraven stevig aan om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht.
 6. Bevestigen:
  • Bevestig de architraven aan de muur met schroeven of spijkers. Zorg ervoor dat u de architraven op de juiste plaats houdt terwijl u ze bevestigt.
  • Als u schroeven gebruikt, kunt u ze voorboren om te voorkomen dat het hout splijt.
 7. Afwerking:
  • Vul eventuele zichtbare schroef- of spijkergaten op met houtvuller.
  • Als u de architraven hebt geschilderd, werkt u de verf bij waar dat nodig is.
 8. Controleer de nauwkeurigheid:
  • Gebruik een waterpas om te controleren of de architraven waterpas zijn.
  • Zorg ervoor dat de architraven stevig zijn bevestigd.

Met deze stappen kunt u architraven op een professionele en duurzame manier monteren. Het kan handig zijn om iemand te hebben om u te helpen bij het vasthouden en plaatsen van de architraven om ervoor te zorgen dat ze perfect uitgelijnd zijn.

Het kitten van de randen van architraven is optioneel, maar het kan een goede praktijk zijn, vooral als u wilt zorgen voor een naadloze en nette afwerking. Het kit kan helpen bij het afdichten van eventuele kieren tussen de architraven en de muur, wat kan bijdragen aan een betere isolatie en een netter uiterlijk. Hier is hoe u dit kunt doen:

 1. Zorg ervoor dat de architraven goed zijn bevestigd en op hun plaats zitten.
 2. Selecteer een geschikte kit die geschikt is voor houten oppervlakken en schilderbaar is.
 3. Snijd de punt van de kit af om een smalle opening te creëren.
 4. Breng de kit langs de naden tussen de architraven en de muur aan. Wees voorzichtig om een gelijkmatige en nette kitlijn te creëren.
 5. Gebruik een natte vinger of een kitgereedschap om de kit glad te strijken en eventuele overtollige kit te verwijderen. Dit zorgt voor een strakke en nette afwerking.
 6. Laat de kit drogen volgens de instructies op de kitverpakking.
 7. Als de kit droog is, kunt u de architraven schilderen om ze te matchen met de rest van de muur of deur- en raamkozijnen.

Het kitten van de randen van architraven is met name handig als u wilt voorkomen dat stof, lucht of vocht door kieren kan doordringen. Het kan ook helpen bij geluidsisolatie. Het is echter niet verplicht, en sommige mensen geven er de voorkeur aan om geen kit te gebruiken om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. De keuze hangt af van uw esthetische voorkeuren en functionele behoeften.

Om een mooie aansluiting tussen de architraaf en de plint te creëren, kunt u een plintneut gebruiken. Een plintneut is een decoratief houten element dat vaak wordt gebruikt om de overgang tussen de architraaf en de plint te verfraaien en te verzachten. Het wordt meestal in het midden van de overgang geplaatst en dient als een esthetische overgang tussen de twee componenten.

Met een plintneut kunt u een mooie en naadloze overgang creëren tussen de architraaf en de plint, wat bijdraagt aan een esthetisch aantrekkelijke afwerking van uw interieur.

Architraven zijn ook bekend onder verschillende andere namen, afhankelijk van de regio en de specifieke architectonische stijl. Enkele van deze alternatieve termen zijn:

 1. Dorpels: In sommige gevallen worden architraven boven deuren of ramen aangeduid als “dorpels”, hoewel dit meer algemeen verwijst naar de horizontale balk onder een raamkozijn.
 2. Omlijsting: De term “omlijsting” kan worden gebruikt om te verwijzen naar zowel de architraaf als andere omringende elementen, zoals deurlijsten en kroonlijsten, die samen een complete omlijsting vormen.
 3. Deurlijsten: Dit is een bredere term die verwijst naar het geheel van elementen rond een deur, waaronder de architraaf, deurposten, deurstijlen en kroonlijsten.
 4. Raamlijsten: Net als deurlijsten omvat deze term alle componenten die de omlijsting van een raam vormen, inclusief de architraaf.
 5. Lintelen: In sommige gevallen wordt de architraaf boven een raam of deur een “lintel” genoemd, hoewel een lintel meestal een specifiek architectonisch element is dat het gewicht van een muur of bovenliggende structuur draagt.

Het gebruik van deze termen kan variëren afhankelijk van de context en de regionale terminologie. In wezen verwijzen ze echter allemaal naar de architectonische elementen die worden gebruikt om de openingen van deuren en ramen te decoreren en te accentueren.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×