Boeidelen

In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden over onze producten en diensten.

Neem contact op

Een boeiboord is de opstaande rand van een plat dak, dakgoot, of dakrand. Deze gevelbekleding beschermt uw huis tegen wind en regen.

Wij kunnen alle boeidelen voorzien van een profilering, dit doen wij in onze eigen fabriek. Je kunt keuze maken uit meer dan 25 profielen. Ook is het mogelijk om zelf een profiel aan te leveren, alles kan; van een rechte sponning tot een sierlijk profiel. Als je een boeideel met een profilering wil, raden wij je een Meranti of een thermo Ayous boeideel aan, dit geeft het mooiste eindresultaat

Dit zijn de verwerking, afwerking & onderhoud Asian Cedar, Yellow Cedar en Western Red Cedar boeidelen

Verwerking, afwerking en onderhoud
1. Zorg voor goed en scherp gereedschap.
2. Ondersteunings‐ en regelafstanden: dikte 18 mm, 60 cm h.o.h en voor dikte 28mm is de maximale afstand 70 cm
h.o.h.
3. Voor het schurende boeidelen licht ontvetten. Voor de volgende verflaag wordt aan gebracht is tussenschuren
noodzakelijk. Daardoor krijgt u een optimale hechting.
4. Zorg er voor dat de randen en de gaten gesloten zijn voormontage. Het eventueel onbehandelde hout( zaagkanten /
kopsekanten) behandelen met een rand sealer omvocht indringing te voorkomen. Om uw product vol doen de te
beschermen is het raadzaam om de boeidelen direct af te werken.
5. Gebruik uitsluitend RVS schroeven of nagels met een lengte van 2,5 x de houtdikte.
6. Ter voorkoming van vocht intreding de schroef‐ en spijkergaten gaten direct namontage behandelen met een vulmiddel voor hout met een KOMO productcertificaat.
7. Raadpleeg uw verfleverancier voor de afwerking van de grondlaag.
8. Voor stuik naden een voegbreedte aanhoudenvan 10mm, dit i.v.m. het achter af afwerken van de kopse kanten
9. Draag zorg voor een geventileerde achterconstructie. Volg hier voor de geldende richtlijnen en bouwregelgeving. Voor
de ze en andere verwerkingsvoorschriften verwijzen we u graag door naar de Houtwijzer van CentrumHout:
“Gevelbekleding van MassiefHout” en naar de BRL 4103 Hout en Houtachtige gevelbekledingssystemen KVT Katern 31.
10. De boeidelen niet plat toepassen.

Bij de boeidelen staat een link naar de informatie en verwerkingsvoorschriften die van toepassing is op de boeidelen.

Je moet er voor zorgen dat je een transportmiddel hebt dat geschikt is om lange lengtes te vervoeren. Je moet dus niet met een aanhanger komen van 2 meter lang en dat een boeideel van 5,9 meter er op laden. Dit is gevaarlijk op de weg voor je zelf en andere weggebruikers. Ook kan dit schade toebrengen aan de boeidelen.

Door de verschillende weersomstandigheden in ons land heeft een boeideel onderhoud nodig. De gemiddelde tijd voor het opnieuw te laten schilderen van uw boeidelen is ca. 4 á 8 jaar.  Dit hangt van veel factoren af zoals; hoe is het gemonteerd,  zit het aan de regenkant of niet, is het gelakt met donkere verf of niet, type verf enz.

Controleer tenminste één keer per twee jaar het schilderwerk van de boeidelen op beschadigingen en slijtage en werk waar nodig adequaat beschadigingen bij.

Een goede verwerking begint bij de opslag. De boeidelen dient bij ontvangst op een vlakke ondergrond met voldoende ondersteuning te worden geplaatst. Hierdoor kunnen de boeidelen beter worden opgeslagen. Hierbij is het van belang dat het in een droge ruimte wordt opgeslagen. Indien dit niet consequent gebeurt is de kans op schade aan de boeidelen groot. Tevens is er kans op verkleuringen en onnodig kromtrekken van de boeidelen. Ook als de boeidelen dan verwerkt worden en vervolgens afgelakt worden kunnen er door het niet goed opslag problemen ontstaan, Bijvoorbeeld: delaminatie,  kromtrekken, verkleuringen enz. van de boeidelen en bij het schilderwerk: blazen in het oppervlak en/of problemen met het schilderwerk.

Massief volhout Western Red Cedar boeidelen zijn duurzaam en stabiel, die zowel voor binnen als buiten zeer goed toepasbaar zijn? Ook uitermate geschikt voor verschillende toepassingen zoals gevelbekleding en boeidelen. Ook is het zeer goed te gebruiken als materiaal voor sauna’s, volhout toepassingen en divers tuinmateriaal. Western Red Cedar is een Canadese houtsoort met een fraaie tekening en een laag gewicht. Het komt in een grote kleurvariatie voor, van licht geelbruin tot bruinroze en van zalmkleurig tot chocoladebruin. Alle kleuren hebben dezelfde duurzaamheid. De combinatie van eigenschappen maakt deze houtsoorten uitermate geschikt als bouwmateriaal voor binnen- en buitentoepassingen zoals: gevelbekleding en buitenbetimmering aan de woning, hekken, poorten en andere buitentoepassingen raam- en kozijnconstructies binnenbetimmeringen en sauna’s. Red Cedar kan onbehandeld buiten worden toegepast. Onder invloed van weersomstandigheden zal het hout op termijn een zilvergrijze teint verkrijgen. Een egale vergrijzing is echter van een aantal omstandigheden afhankelijk. Uiteraard is deze ook uitstekend te verduurzamen met een transparante of dekkende coating. Western Red Cedar is machinaal als met de hand gemakkelijk te bewerken. Red Cedar bevat inhoudstoffen welke met sommige metalen kunnen reageren. Voor buitenbetimmeringen verdient het daarom de voorkeur om met RVS (roest vrij staal) spijkers of schroeven te werken. Western Red Cedar is een van de gemakkelijkst te bewerken houtsoorten vanwege de rechtdradigheid en de gelijkmatige structuur. Het is gemakkelijk glad te schaven, te schuren en goed te verlijmen onder de juiste omstandigheden. Vanwege de lage houtdichtheid heeft het een goede isolatiewaarde tegen kou en warmte. Tevens heeft deze de akoestische eigenschap om geluid en trillingen te verminderen.

Ja, thermisch gemodificeerde Ayous kan massief volhout Western Red Cedar (WRC) vervangen. De thermisch gemodificeerde Ayous heeft bijna dezelfde eigenschappen als WRC, met vergelijkbare duurzaamheid en esthetische kenmerken. Een belangrijk voordeel van thermisch gemodificeerde Ayous is echter dat deze bijna altijd in lange lengtes beschikbaar is, terwijl WRC vaak een mix van korte (vanaf 1850mm) en lange lengtes heeft. Bovendien valt thermisch gemodificeerde Ayous in duurzaamheidklasse 1, terwijl WRC in duurzaamheidklasse 2 valt, wat betekent dat Ayous iets duurzamer is.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×