Info over sorteringen en begrippen van hout

Hout; oeroud én innovatief, geen materiaal dat zo met duurzaamheid wordt geassocieerd als hout. Het voelt vertrouwd en wordt al sinds de prehistorie door de mens gebruikt. Hier vind je meer informatie en inspiratie over houtsoorten.

Neem contact op

In de houtzagerij worden afkortingen een levendige taal die het verhaal vertelt van hoe hout zijn karakter krijgt voor diverse toepassingen:

  • “AD” onthult het proces van Air Dried, waarbij vers gezaagd hout natuurlijk aan de lucht wordt gedroogd voor een authentieke uitstraling.
  • “KD” duidt op Kiln Dried, waar machinale droging het hout snel en efficiënt klaarstoomt voor gebruik.
  • “QF3-4X” markeert rustieke Eiken planken, met toegestane noesten voor een karakteristieke uitstraling.
  • “QPA-1” is de gangbare sortering voor constructief eiken, ideaal voor duurzame balken en palen.
  • “S/F” staat voor Zaagvallende kwaliteit, waar noesten het hout karakter geven, geschikt voor minder precieze projecten.
  • “FAS” vertegenwoordigt First and Seconds, vooral gebruikt bij tropisch hardhout, waar 80% van de lengte foutvrij moet zijn.
  • “No.2Cl&Bt.” betekent Nr 2 Clear & Better, een sortering met minimale noesten, perfect voor een verfijnde afwerking.
  • “Select Tight Knotty”: Sortering met noesten voor een specifiek karakter.

Dit verhaal toont hoe elke afkorting een uniek hoofdstuk toevoegt aan het veelzijdige verhaal van hout in de zagerij.

Een handelslengte in hout verwijst doorgaans naar een standaardmaat die wordt gebruikt in de houtindustrie voor het verhandelen en transporteren van houtproducten. Deze lengtes worden vaak vastgesteld om het logistieke proces te vergemakkelijken en afval te verminderen. De exacte handelslengtes kunnen variëren afhankelijk van het type hout en de regionale normen.

Bijvoorbeeld, in de timmerhoutindustrie kunnen handelslengtes variëren, maar ze worden vaak gestandaardiseerd op veelvouden van voeten (bijvoorbeeld 8, 10, 12 voet) of meters, afhankelijk van het gebruiksdoel en de marktpraktijken. Deze lengtes vergemakkelijken het transport en de verwerking van het hout in verschillende bouw- en timmerprojecten.

Het is echter belangrijk op te merken dat handelslengtes kunnen variëren per regio, type hout en marktpraktijken, dus het is altijd raadzaam om de specifieke normen en praktijken in de betreffende regio of industrie te raadplegen.

Kopmaten van hout verwijzen naar de afmetingen van een houten product aan de uiteinden, ook wel de kopse kanten genoemd. Deze afmetingen worden gemeten in breedte (dikte) en hoogte. De kopmaten worden vaak gebruikt om de ruwe, onbewerkte afmetingen van het hout aan te duiden voordat het wordt geschaafd, geschuurd of anderszins bewerkt tot afgewerkte producten.

Bijvoorbeeld, als een houten balk kopmaten heeft van 100 mm x 200 mm, betekent dit dat de breedte (dikte) 100 mm is en de hoogte 200 mm aan de uiteinden van de balk. Deze afmetingen kunnen vervolgens worden aangepast en verminderd tijdens het bewerkingsproces om te voldoen aan specifieke bouw- of ontwerpeisen.

Kopmaten zijn van belang voor architecten, bouwers en andere professionals in de bouwsector, omdat ze een duidelijk beeld geven van de oorspronkelijke afmetingen van het hout en helpen bij het plannen en ontwerpen van constructies. Het uiteindelijke product dat beschikbaar is voor aankoop, zoals bouwhout in een bouwmarkt, zal vaak kleinere afmetingen hebben dan de ruwe kopmaten, omdat het hout is bewerkt en geschaafd.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×