Spaanplaat

In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden over onze producten en diensten.

Neem contact op

Spaanplaat is een soort samengesteld houtproduct dat veel wordt gebruikt in de bouw, meubelindustrie en diverse andere toepassingen. Het staat ook bekend als spaanplaat of vezelplaat.

Spaanplaat wordt gemaakt door houtsnippers, vlokken of deeltjes samen te persen en te verbinden met een synthetische harslijm. De houtdeeltjes die in spaanplaat worden gebruikt, zijn meestal afkomstig van laagwaardig hout, zoals houtafval, zaagsel of andere houtresten. Deze houtdeeltjes worden gemengd met hars, die als bindmiddel fungeert en helpt de deeltjes bij elkaar te houden.

Het mengsel wordt vervolgens onder hoge druk en hitte gevormd tot panelen of platen. De resulterende spaanplaatpanelen hebben een gelijkmatige samenstelling en een glad oppervlak aan één of beide zijden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, afhankelijk van de specifieke toepassingen.

Spaanplaat wordt gewaardeerd vanwege de betaalbaarheid, veelzijdigheid en gebruiksgemak. Het wordt vaak gebruikt als vervanging voor massief hout in toepassingen waar kosten een rol spelen. Het wordt veel gebruikt in meubelconstructie, kastenbouw, interieurinrichting en als basismateriaal voor laminaatvloeren. Het is echter belangrijk op te merken dat spaanplaat een lagere sterkte en duurzaamheid heeft in vergelijking met massief hout en mogelijk niet geschikt is voor bepaalde dragende toepassingen.

Over het algemeen is spaanplaat een veelgebruikt houtproduct dat een economische optie biedt voor verschillende bouw- en meubelprojecten.

Spaanplaat V313 is een specifieke variant van spaanplaat die voldoet aan bepaalde technische specificaties en normen. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen waar een hogere vochtbestendigheid vereist is dan standaard spaanplaat.

Het “V313” in de naam verwijst naar de Duitse norm DIN EN 312, waarin de technische specificaties voor spaanplaat worden vastgesteld. Deze norm heeft betrekking op de fysieke en mechanische eigenschappen van spaanplaat, inclusief de weerstand tegen vocht.

Spaanplaat V313 wordt geproduceerd met behulp van speciale harsen en additieven die de waterbestendigheid verhogen. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waar blootstelling aan vocht, zoals badkamermeubels, keukenkasten en andere vochtige omgevingen, kan voorkomen.

Het belangrijkste verschil tussen spaanplaat V313 en standaard spaanplaat is de weerstand tegen vocht. Spaanplaat V313 heeft een hogere waterbestendigheid en kan beter omgaan met beperkte blootstelling aan vocht en vochtige omstandigheden zonder significant kwaliteitsverlies, zoals zwelling, delaminatie of structurele problemen.

Als je van plan bent spaanplaat V313 te gebruiken, is het altijd raadzaam om de specifieke productinformatie en aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor jouw beoogde toepassing.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×