Info over Thermisch gemodificeerd hout

In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden over onze producten en diensten.

Neem contact op

Thermisch gemodificeerd hout (thermohout of thermowood) is hout, dat is verhit (>180 °C) in een zuurstofarme omgeving (zonder het gebruik van chemische stoffen), waardoor vocht en schimmels verdwijnen. Het vochtpercentage van het hout wordt hierbij drastisch verminderd, het hout werkt hierdoor minder, wordt harder en het gewicht van het hout wordt stukken lager. Ook wordt het hout donkerder van kleur en is het hout minder buigzaam. Thermisch modificeren is dus een ‘droogproces’ en ‘verduurzaamheidproces’ in 1. Omdat er bij het thermisch modificeren geen chemicaliën aan het hout worden toegevoegd, is het proces zeer milieuvriendelijk. Bovendien kan er voor het maken van thermohout snelgroeiende houtsoorten gebruikt worden, waardoor dit proces globale ontbossing helpt tegen te gaan. Kortom: thermowood is een milieubewust, voordelige en duurzame keuze voor uw tuin- en bouwhout !

Normaal is grenen een naaldhout (zachthout) dat zonder behandeling niet geschikt is voor buiten toepassingen. Maar door thermisch modificeren wordt het grenen veel harder, lichter van gewicht en minder vervormend. Het hout wordt door het proces wel iets minder buigzaam. Grenen bevat typisch veel kwasten. Maar omdat thermowood donkerder van kleur is, vallen de noesten en kwasten veel minder op. Een groot voordeel van grenen is dat dit hout (afkomstig vanuit Noord-Europa) ruim voorhanden is. In de Europese regelgeving is een verplichte herbeplanting vastgelegd, waardoor het gebruik van dit hout tot minder ontbossing leidt. Ook is deze houtsoort relatief goedkoop. Thermisch gemodificeerd grenen wordt veel toegepast in gevelbekleding, maar ook voor vlonders en buitenvloeren. Thermowood grenen heeft een vochtigheidspercentage van 8-12%. Normaal heeft grenenhout een duurzaamheidsklasse 4, maar door het thermisch modificeren wordt dit duurzaamheidsklasse 2. Dit betekent een levensduur van 20 jaar of langer.

Thermowood hout wordt wel eens het hout van de toekomst genoemd. Het is extreem duurzaam, relatief laag geprijsd en – omdat het van ‘mindere’ houtsoorten wordt gemaakt –  redelijk makkelijk verkrijgbaar en dus ook scherp geprijsd. Thermisch gemodificeerd hout kan zonder verdere behandelingen (lees: onbehandeld) gebruikt worden in de tuin. Thermohout heeft een mooie donkere kleur en is licht van gewicht. Dit maakt het hout – dat ook bijna niet vervormd – ideaal voor het gebruik in gevels en dakbeschot! Thermowood is een voordelig en duurzaam alternatief voor hardhout en kan worden gebruikt voor gevelbekleding, schuren, tuinhuisjes, overkappingen, schuttingen, pergola’s en terrassen, oftewel voor alle houtconstructies rondom het huis!

Bijna alle houtsoorten reageren ‘allergisch’ op metaal, met als resultaat blauwzwarte verkleuringen. Oxidevlekken zijn optisch zeer storend en worden vaak verward met schimmel. De vlekken kunnen met oxaalzuur; een chemische substantie; weer worden verwijderd. We adviseren om deze reden dan ook om altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken.

Hout is een natuurproduct en daardoor is elk stuk hout uniek. Het kan bijvoorbeeld vanwege natuurlijk pigment dan ook voorkomen dat planken onderling van kleur verschillen. Zelfs in één plank kunnen verschillende schakeringen te zien zijn. Juist deze eigenschap maakt hout zo levendig. Door weersinvloeden trekken de kleuren na verloop van tijd bij.

Door het drogen van het hout kunnen scheuren ontstaan. Hoe groter de kopmaat des te meer en groter de scheurvorming zal zijn. Dit komt doordat de buitenzijde van het hout droogt (krimpt) terwijl de kern van het hout nog nat is. Dit is houttypisch gedrag dat niet te vermijden is.

Door het droogproces zullen kenmerkende droogscheuren ontstaan en zal het thermische hout nog wat krimpen. Hierdoor is het niet geschikt om te verlijmen. Het is vervolgens echter zeer belangrijk om het hout goed te laten drogen. Droogt het hout foutief of te snel, dan zal het de neiging hebben krom te trekken of te ‘schotelen’. Mocht je de planken niet meteen verwerken, dan is het belangrijk dat de planken op een goed geventileerde plaats in de buitenlucht (uit de zon) worden opgeslagen. Zorg er ook voor dat iedere ‘laag’ planken is voorzien van drooglatjes. Op verzoek leveren we deze mee. Tot slot is het belangrijk het pakket met enkele spanbandjes dicht te trekken, zodat het hout gelijkmatig kan drogen zonder te vervormen of krom te trekken.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×