Info over onze producten

Wat kan ik verwachten van onze producten die in de webshop van Brouwers Hout zijn te vinden en de veel gestelde vragen. Vind hier het antwoord op één van uw vragen.

Neem contact op

Doorgaans hebben alle lijsten of delen een afwijking in de lengte, dit kan ± 1% zijn – of +, ook zijn ze aan beide zijde niet haaks gekort. Aan het begin en/of uiteinde kan machineslag, droogscheuren of ander dingen voorkomen. Wij adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10%. De breedte en hoogte van een product zijn meestal vaste maten, tocht kan het voorkomen dat hier een kleine afwijking in zit. In ons productieproces proberen wij alle producten identiek te produceren als eerder productie van hetzelfde product, maar praktisch en technische is dit echter niet altijd mogelijk. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nimmer een reden tot afkeur zijn van onze product(en).

Lijsten en/of delen die een behandeling krijgen worden behandeld met een water gedragen coatingsysteem. De grondcoating van buiten lijstwerk, gevelbekleding, exterieurafwerking enz., is geschikt voor buiten toepassing, er zijn op aanvraag KOMO-certificaten beschikbaar. Op betimmeringen voor binnen toepassingen wordt een water gedragen dekkende vullende en strak vloeiende industriële grondcoating toegepast, deze grondcoating is niet geschikt voor een toepassing buiten. Schuren, tussenschuren behoren tot de mogelijkheden, dit is altijd op aanvraag, voor- en aflakken behoord niet tot onze mogelijkheden. Alle onze water gedragen grondcoatings en beitsen zijn met de meeste beitsen, alkydhars- en water gedragen verven over schilderbaar (bij twijfel altijd vooraf testen). Veel lijsten worden handmatig gespoten hierdoor kunnen er altijd onevenheden ontstaan en/of zichtbaar worden en/of voorkomen. Ook kunnen er delen zijn die plaatselijk niet en/of niet goed zijn behandeld (bv. bij een deeltje in de groef en veer). Bij MDF lijsten kan het voorkomen dat de kopse en/of gefreesde kanten de grondcoating erin getrokken is. Doorbloeden van het hout door de grondcoating kan voorkomen, meestal is dit na dat u het voor- en aflakt niet meer zichtbaar. Een evt. vernoemde kleurnummer en/of kleur van de grondlak bij het product kan in werkelijkheid afwijken. De producten kunnen voor of na de behandeling met de grondcoating door intern- en/of extern transport en/of bewerkingen kleine beschadigen oplopen, zoals kleine deukjes, scheurtjes, uitgebroken kanten, afgebroken splinters enz. Deze schade is nagenoeg altijd gemakkelijk te herstellen met een reparatie midden. Boven genoemde fouten kunnen echter nimmer een reden zijn tot afkeur van de producten.

Nee, groene MDF (bv. MDF V313) is een vochtwerend verlijmde MDF-plaat. Gemaakt voor toepassingen in vochtige omstandigheden. Deze plaat is niet geschikt voor buitentoepassingen en moet voor gebruik in vochtige ruimtes worden voorzien van lagen grondlak en aflak. Je kunt het een beetje vergelijken met een waterrestante horlogé. Deze kan tegen regen maar kan niet tegen als je hem onder water houdt, dan loopt hij vol water.

Toepassing vochtwerende MDF v313 is vocht- en schimmelwerend en geschikt voor toepassing in vochtige ruimten zoals badkamers, keukens. Ook wordt deze MDF veel gebruikt voor binnenbetimmering zoals plintneuten, architraven, plinten enz.

Nee, door elkaar genomen zijn de meeste producten behoorlijk vlak en recht, maar door diverse omstandigheden kan het voorkomen dat er producten niet recht zijn. Dat houdt in dat de producten hol of bol kunnen zijn, maar beide kan ook voorkomen, ook scheluw kan voorkomen. Ons advies daarom ook om na levering even de producten na te kijken en de niet rechte producten te gebruiken voor de korte stukken of deze producten met wat meer zorg te monteren, bijvoorbeeld met een lijmtang(en) recht trekken en dan goed vast te zetten. Ook adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van ca. 5 á 10% (dit is een indicatie). In ons productieproces proberen wij de producten zoveel mogelijk recht en vlak te produceren, maar praktisch en technische is dit echter niet altijd mogelijk.

Iedere boom is uniek! Een massief stuk lijstwerk en/of gevelbekleding kan daarom altijd iets afwijken!! Het is en blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die behoren bij het karakter van massief hout en waaraan het zijn charme en warme uitstraling te danken heeft. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nimmer een reden tot afkeur zijn van onze product(en).

Massief hout is door de eeuwen heen veelvuldig gebruikt om onder andere lijstwerk en gevelbekleding van te maken. Milieuvriendelijk en één van de oudste en natuurlijkste materialen ter wereld. Er is nagenoeg geen andere lijstwerk en/of gevelbekleding te bedenken met een dergelijke natuurlijke uitstraling. Massief hout heeft een aantal specifieke “natuurlijke” kenmerken die het weten waard zijn. Lijstwerk, houten kolom, vensterbank, traptrede, brede één massieve plaat uit één stuk enz. zou krom kunnen zijn of trekken, daarom worden deze meestal opgebouwd uit diverse delen, deze worden dan verlijmd tot het één deel, zo blijft het uitzetten en krimpen tot een minimum beperkt. Dit noemen wij geoptimaliseerd hout, meestal wordt de afkorting “geop.” gebruikt, het kan voorkomen dat het hout geoptimaliseerd is of wordt en dat dit niet vermeldt staat. Wij kunnen en geven géén garantie op alle gelijmde en/of massieve houten producten, het blijft een natuurproduct. Massief hout kan de grillige van de natuur laten zien, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling. Massief hout ondergaat onder invloed van licht, ofwel UV straling, een kleurverandering. Het kleurt als het ware door. Ook kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn in de verschillende houten delen, langs en/of kops hout, ten opzichte van elkaar.

Doorgaans hebben alle handelslengte` s een afwijking in de lengte, dit kan ± 1% zijn – of +. Hier rekening mee met bestellen, ook rekening houden met evt zaagverlies (verstek en haaks zagen in het werk).

Natuurlijke kenmerken die niet te voorkomen zijn, massief en samengesteld houtproducten is gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen en is daardoor altijd in beweging. Men spreekt dan van “het werken van het hout”. Plaats de houten producten binnen niet te dicht bij een verwarming en/of open haard, voorkom grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Ook binnen dient men te verkomen dat de houten producten in aanraking komt met doorslaand- en/of optrekken- en/of bouwvocht. Door deze vochtigheden in combinatie met schommelingen van de temperatuur kunnen er vervormingen en/of krimpen en/of uitzetten en/of aantastingen van het hout optreden. Buiten kunnen de houten producten door invloed van het weer, temperatuur en vochtigheid vervormen en/of krimpen en/of uitzetten en/of aantasten van het hout enz. De afmetingen kunnen hierdoor in zomer en winter verschillen. Ook kunnen we niet garanderen dat alle materialen volledig recht zijn en blijven. Fijn gezaagd hout is nooit maatvast. Ondanks alle zorg en aandacht voor het detail bij de selectie en verwerking is het niet mogelijk om alle genoemde kenmerken te voorkomen of onzichtbaar weg te werken. Bij samengestelde houten producten zoals: houten kolommen, houten liggers, houten vensterbanken, houten traptreden, voordeur ombouwen, houten boeidelen enz. kunnen lijmnaden en/of vingerlassen zicht aftekenen en/of open gaan staan. Buiten hebben extreem donkere kleuren ook een negatieve invloed op de vormstabiliteit en functionaliteit van de houten producten. Door de donkere kleuren absorberen de houtproducten meer zonlicht en zorgen voor grotere temperatuurstijging in de houten producten. Wij kunnen en geven géén garantie op alle massief en samengesteld houtproducten, het blijft een natuurproduct.
Iedere boom is uniek! Een massief stuk lijstwerk en/of gevelbekleding kan daarom altijd iets afwijken van het model wat U in de showroom heeft gezien!! Het is en blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die behoren bij het karakter van massief hout en waaraan het zijn charme en warme uitstraling te danken heeft. De genoemde kenmerken kunnen dan ook geen reden zijn om dit als klacht te zien. Uiteraard blijven wij garant staan in geval van productiefouten of anders dan genoemd.

Wij proberen dan zoveel mogelijk structuur- en kleurverschillen te voorkomen, maar we kunnen er niet voorzorgen dat alles dezelfde structuur en kleur heeft, ook in één deel kunnen verschillen zitten. Iedere boom is uniek! Een product of deel kan daarom altijd iets afwijken van het andere! Het is en blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die behoren bij het karakter van massief hout en waaraan het zijn charme en warme uitstraling te danken heeft. De genoemde kenmerken kunnen dan ook geen reden zijn om dit als klacht te zien.

Een kenmerkende eigenschap van onbehandeld hout is dat het onder invloed van weer en wind grijs zal verkleuren. Dit is het natuurlijke proces dat voor iedere onbehandeld houtsoort geldt (bv. bij Western Red Cedar zweedsrabat).

Doorgaans genomen zijn alle producten maatvast. Maar het kan voorkomen dat er tussen de ene productie en de andere kleine verschillen zitten. Ook kunnen er verschillen ontstaan door wijzigingen in de productie. Wij proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar dit is niet altijd mogelijk.

Onbehandelde geschaafde of geprofileerde hout producten worden doorgaans uit massief hout vervaardigd, deze producten zijn geproduceerd om op een later tijdstip dekkend behandeld te worden met een grondcoating. Als u de producten transparant wil verwerken, dient u dit bij het bestellen aan te geven. Het eventueel uitselecteren van producten kan een meerprijs geven. Bij geschaafd en geprofileerde delen kunnen kleine oneffenheden voorkomen zoals; lichte machineslag en kleine oneffenheden in het profiel door kleine beschadigingen in de zaag, beitel,  profielmessen enz. Deze kunnen ontstaan in het productieproces. Deze kleine oneffenheden zijn doorgaans makkelijk bij te werken, tegen een meerprijs kunnen wij dit eventueel ook verzorgen.

Massief hout is door de eeuwen heen veelvuldig gebruikt om onder andere lijstwerk en gevelbekleding van te maken. Milieuvriendelijk en één van de oudste en natuurlijkste materialen ter wereld. Er is nagenoeg geen andere lijstwerk en/of gevelbekleding te bedenken met een dergelijke natuurlijke uitstraling. Massief hout heeft een aantal specifieke “natuurlijke” kenmerken die het weten waard zijn. Lijstwerk, houten kolom, vensterbank, traptrede, brede één massieve plaat uit één stuk enz. zou krom kunnen zijn of trekken, daarom worden deze meestal opgebouwd uit diverse delen, deze worden dan verlijmd tot één deel, zo blijft het uitzetten en krimpen tot een minimum beperkt. Dit noemen wij geoptimaliseerd hout, meestal wordt de afkorting “geop.” gebruikt in de offerte of op de factuur, het kan voorkomen dat het hout geoptimaliseerd is of wordt en dat dit niet vermeldt staat in de offerte of op de factuur. Wij kunnen en geven géén garantie op alle gelijmde en/of massieve houten producten, het blijft een natuurproduct. Massief hout kan de grillige van de natuur laten zien, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling. Massief hout ondergaat onder invloed van licht, ofwel UV-straling, een kleurverandering. Het kleurt als het ware door. Ook kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn in de verschillende houten delen, langs en/of kopshout, ten opzichte van elkaar. Kijk voor meer informatie over hout bij “Vraag en antwoord over hout” onder de knop “informatie” in onze webshop. Hier staan ook kwaliteitseisen van het hout vermeld die van toepassing zijn als wij een klasse van het hout in onze offerte(‘s) en/of opdracht(en) hebben vermeld. Dit staat dan bijvoorbeeld zo omschreven of vermeld: “Grenen (klasse OS)” of “Vuren (klasse S/F) of “Vuren C” enz.

Bij hout kunnen de grillige van de natuur voorkomen, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling. Hout is en blijft een natuurproduct. dit betekend dat het zich blijft beïnvloeden door weersomstandigheden. Denk aan krimpen, uitzetten en vergrijzing. Tegen het krimpen en uitzetten is vrijwel niets te doen maar wanneer vergrijzing niet in uw smaak valt kunt u dit voorkomen door het hout te behandelen met een verf of beits.

Massief hout ondergaat onder invloed van licht, ofwel UV-straling, een kleurverandering. Het kleurt als het ware door. Ook kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn in de verschillende houten delen, langs en/of kopshout, ten opzichte van elkaar.

Het behandelen met een grondcoating of een beits gebeurt na het bestellen, u moet dan rekening houden dat bij de productietijd ca. 1 à 2 werkdagen extra bijkomen. Doorgaans worden de delen niet van tevoren nagekeken op kleine oneffenheden zoals omschreven bij ” Hoe worden de onbehandeld producten geleverd en wat kan ik verwachten?”. Tegen een meerprijs kunnen wij dit eventueel ook verzorgen.

Het gronden van de lijsten gebeurt na bestelling, u moet dan rekening houden dat er bij de levertijd ca. 1 à 2 werkdagen per verf laag er extra bijkomen.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×