Info over onze producten

Wat kunt u verwachten van onze producten die beschikbaar zijn in de webshop van Brouwers Hout? Vind hier antwoorden op veel gestelde vragen. Informatie over een specifiek product kunt je vinden in onze kennisbank.

Neem contact op

In de regel vertonen alle lijsten of onderdelen enige variatie in lengte, met een mogelijke afwijking van ongeveer ± 1% – zowel in de positieve als negatieve richting. Bovendien zijn ze niet perfect haaks gekort aan beide zijden. Bij de aanvang en/of het einde van het materiaal kunnen productiesporen, machineslag, droogscheuren of andere onregelmatigheden voorkomen.

Bij het bestellen van onze producten raden wij aan rekening te houden met zaagverlies en/of uitval van ongeveer 5 tot 10%. De breedte en hoogte van een product volgen doorgaans vaste maten, maar het is mogelijk dat er een kleine afwijking optreedt. Hoewel we in ons productieproces streven naar uniformiteit met eerdere producties van hetzelfde artikel, is dit praktisch en technisch gezien niet altijd volledig haalbaar.

Het is belangrijk te benadrukken dat de genoemde kenmerken nooit als reden voor afkeuring van onze product(en) mogen dienen.

Lijsten en/of onderdelen die behandeld worden, krijgen een coating op waterbasis. De buitenlijsten, gevelbekleding, en exterieurafwerking worden voorzien van een grondcoating die geschikt is voor buitentoepassingen. Op aanvraag zijn KOMO-certificaten beschikbaar. Voor betimmeringen bedoeld voor binnentoepassingen wordt een watergedragen, dekkende, vullende en strak vloeiende industriële grondcoating gebruikt, die echter niet geschikt is voor buitengebruik. Schuren en tussenschuren zijn mogelijk op aanvraag, maar voor- en aflakken behoort niet tot onze mogelijkheden.

Al onze watergedragen grondcoatings en beitsen zijn overschilderbaar met de meeste beitsen, alkydhars- en watergedragen verven (bij twijfel altijd vooraf testen). Aangezien veel lijsten handmatig worden gespoten, kunnen er altijd oneffenheden ontstaan en/of zichtbaar worden. Ook kan het voorkomen dat bepaalde delen plaatselijk niet en/of niet goed zijn behandeld, bijvoorbeeld in de groef en veer. Bij MDF-lijsten kan het gebeuren dat de kopse en/of gefreesde kanten de grondcoating absorberen. Doorbloeding van het hout door de grondcoating kan voorkomen, maar dit is meestal niet meer zichtbaar na het aanbrengen van de voor- en aflak.

Eventueel genoemde kleurnummers en/of kleuren van de grondlak bij het product kunnen in werkelijkheid afwijken. De producten kunnen kleine beschadigingen oplopen voor of na de behandeling met de grondcoating, door intern en/of extern transport en/of bewerkingen, zoals kleine deukjes, scheurtjes, uitgebroken kanten, afgebroken splinters, enz. Deze schade is doorgaans eenvoudig te herstellen met een reparatiemiddel. Desondanks kunnen bovengenoemde fouten nooit een reden zijn voor afkeuring van de producten.

Nee, groene MDF (bijvoorbeeld MDF V313) is een vochtwerend verlijmde MDF-plaat die is ontworpen voor gebruik in vochtige omstandigheden. Deze plaat is echter niet geschikt voor buitentoepassingen en dient voor gebruik in vochtige ruimtes te worden behandeld met lagen sealer, grondlak en aflak. Je kunt het vergelijken met een waterbestendig horloge dat wel tegen regen kan, maar niet geschikt is om onder water te houden, omdat het dan vol water loopt.

Vochtwerende MDF V313 is specifiek ontworpen om bestand te zijn tegen vocht en schimmel, waardoor het geschikt is voor toepassingen in vochtige ruimten zoals badkamers en keukens. Daarnaast wordt deze MDF vaak gebruikt voor binnenbetimmering, zoals plintneuten, architraven, plinten, enzovoort.

Over het algemeen zijn de meeste producten redelijk vlak en recht, maar door verschillende omstandigheden kan het voorkomen dat sommige producten niet helemaal recht zijn. Dit betekent dat de producten hol of bol kunnen zijn, of beide zelfs kunnen voorkomen, en scheluwheid is ook mogelijk. Daarom adviseren wij om de producten na levering te controleren en de niet-rechte exemplaren te gebruiken voor kortere stukken of deze met extra zorg te monteren, bijvoorbeeld door ze met lijmtangen recht te trekken en stevig te bevestigen. Ook raden we aan om bij het bestellen van de producten rekening te houden met zaagverlies en/of uitval van ongeveer 5 á 10% (dit is slechts een indicatie). In ons productieproces streven we ernaar de producten zo recht en vlak mogelijk te produceren, maar in de praktijk en technisch gezien is dit echter niet altijd haalbaar.

Elke boom is uniek! Een massief stuk lijstwerk en/of gevelbekleding kan daarom altijd enigszins afwijken. Het blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die horen bij het karakter van massief hout en die bijdragen aan zijn charme en warme uitstraling. De genoemde kenmerken kunnen dan ook nooit een reden zijn voor afkeuring van onze producten.

Massief hout is door de eeuwen heen veelvuldig gebruikt voor diverse toepassingen, waaronder lijstwerk en gevelbekleding. Het is een milieuvriendelijk materiaal en behoort tot een van de oudste en meest natuurlijke bouwmaterialen ter wereld. Er is bijna geen ander lijstwerk en/of gevelbekleding te bedenken met een dergelijke natuurlijke uitstraling.

Massief hout vertoont enkele specifieke “natuurlijke” kenmerken die het waard zijn om te benoemen. Lijstwerk, houten kolommen, vensterbanken, traptreden, brede éénmassieve platen enzovoort kunnen neigen naar kromming of vervorming. Daarom worden deze vaak opgebouwd uit verschillende delen die vervolgens worden verlijmd tot één geheel, waardoor het uitzetten en krimpen tot een minimum wordt beperkt. Dit wordt geoptimaliseerd hout genoemd, vaak afgekort als “geop.”. Het kan voorkomen dat het hout geoptimaliseerd is of wordt, zelfs als dit niet expliciet vermeld staat. Wij bieden geen garantie op alle gelijmde en/of massieve houten producten, omdat het nog altijd een natuurproduct blijft.

Massief hout kan de grilligheid van de natuur laten zien, met noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in de verschillende delen. Onder invloed van licht, met name UV-straling, ondergaat massief hout een natuurlijke kleurverandering. Het kan als het ware doorkleuren. Ook kunnen er kleurverschillen optreden tussen verschillende houten delen, zowel langs als kopshout, ten opzichte van elkaar.

In de regel vertonen alle handelslengtes een variatie in lengte, met een mogelijke afwijking van ongeveer ± 1%, zowel in negatieve als positieve zin. Houd hier rekening mee bij het plaatsen van een bestelling, en overweeg tevens het potentiële zaagverlies (bijvoorbeeld bij verstek- en haakse zaagsneden tijdens de installatie).

Natuurlijke kenmerken die onvermijdelijk zijn; massieve en samengestelde houtproducten zijn gevoelig voor vocht- en temperatuurwisselingen, waardoor ze voortdurend in beweging zijn, ook wel bekend als ‘het werken van het hout’. Om vervormingen, krimp, uitzetting en aantasting van het hout te voorkomen, is het belangrijk om houten producten binnenshuis niet te dicht bij verwarmingsbronnen of open haarden te plaatsen. Grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid moeten vermeden worden. Binnen dient men ook te voorkomen dat houten producten in contact komen met doorslaand, optrekkend, of bouwvocht.

Buiten kunnen houten producten onder invloed van weer, temperatuur en vochtigheid vervormen, krimpen, uitzetten en aangetast worden. De afmetingen kunnen in de zomer en winter verschillen. We kunnen ook niet garanderen dat alle materialen volledig recht blijven. Fijn gezaagd hout is nooit volledig maatvast. Ondanks zorgvuldige selectie en verwerking is het onmogelijk om alle genoemde kenmerken te voorkomen of volledig onzichtbaar weg te werken.

Bij samengestelde houten producten, zoals houten kolommen, liggers, vensterbanken, traptreden, voordeur ombouwen, boeidelen, enzovoort, kunnen lijm- en/of vingerlasnaden zichtbaar worden en/of open gaan staan. Buiten kunnen extreem donkere kleuren ook een negatieve invloed hebben op de vormstabiliteit en functionaliteit van de houten producten. Donkere kleuren absorberen meer zonlicht en veroorzaken grotere temperatuurstijgingen in de houten producten.

Wij bieden geen garantie op alle massieve en samengestelde houtproducten, omdat het nu eenmaal een natuurproduct blijft. Elke boom is uniek! Een massief stuk lijstwerk en/of gevelbekleding kan daarom altijd iets afwijken van het model dat u in de showroom heeft gezien. Het blijft een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die bijdragen aan het karakter van massief hout en die het zijn charme en warme uitstraling geven. De genoemde kenmerken kunnen dus geen reden zijn om dit als een klacht te beschouwen. Uiteraard blijven wij garant staan in geval van productiefouten of afwijkingen die niet zijn genoemd.

We streven ernaar zoveel mogelijk structuur- en kleurverschillen te vermijden, maar het is niet mogelijk om te garanderen dat alles dezelfde structuur en kleur heeft. Zelfs binnen één deel kunnen variaties voorkomen. Elke boom is uniek! Daarom kan een product of deel altijd licht afwijken van een ander. Het blijft immers een natuurproduct met alle kenmerkende eigenschappen die bijdragen aan het karakter van massief hout en die het zijn charme en warme uitstraling geven. De vermelde kenmerken mogen dan ook niet worden beschouwd als een reden voor een klacht.

Een kenmerkende eigenschap van onbehandeld hout is dat het onder invloed van weer en wind geleidelijk aan grijs zal verkleuren. Dit natuurlijke proces is van toepassing op iedere onbehandelde houtsoort, waaronder bijvoorbeeld Western Red Cedar en thermisch gemodificeerd hout.

In de regel zijn alle producten maatvast. Echter, tussen verschillende productiebatches kunnen kleine variaties optreden. Bovendien kunnen er verschillen ontstaan door wijzigingen in het productieproces. Hoewel we ons best doen hier rekening mee te houden, is dit niet altijd volledig te vermijden.

Onbehandelde, geschaafde of geprofileerde houtproducten worden doorgaans vervaardigd uit massief hout. Deze producten zijn ontworpen om op een later tijdstip te worden behandeld met een dekkende grondcoating. Indien u van plan bent de producten transparant te verwerken, is het noodzakelijk dit bij het bestellen aan te geven. Het mogelijk uitselecteren van producten kan leiden tot extra kosten. Bij geschaafde en geprofileerde delen kunnen kleine oneffenheden voorkomen, zoals lichte machineslag en kleine onregelmatigheden in het profiel als gevolg van kleine beschadigingen in het zaag- en beitelproces, alsook in de profielmessen, enzovoort. Deze oneffenheden kunnen ontstaan tijdens het productieproces. Over het algemeen zijn deze kleine oneffenheden eenvoudig bij te werken. Indien gewenst, kunnen wij dit tegen een meerprijs ook voor u verzorgen.

Massief hout is door de eeuwen heen veelvuldig gebruikt om onder andere lijstwerk en gevelbekleding van te maken. Milieuvriendelijk en één van de oudste en natuurlijkste materialen ter wereld. Er is nagenoeg geen andere lijstwerk en/of gevelbekleding te bedenken met een dergelijke natuurlijke uitstraling. Massief hout heeft een aantal specifieke “natuurlijke” kenmerken die het weten waard zijn. Lijstwerk, houten kolom, vensterbank, traptrede, brede één massieve plaat uit één stuk enz. zou krom kunnen zijn of trekken, daarom worden deze meestal opgebouwd uit diverse delen, deze worden dan verlijmd tot één deel, zo blijft het uitzetten en krimpen tot een minimum beperkt. Dit noemen wij geoptimaliseerd hout, meestal wordt de afkorting “geop.” gebruikt in de offerte of op de factuur, het kan voorkomen dat het hout geoptimaliseerd is of wordt en dat dit niet vermeldt staat in de offerte of op de factuur. Wij kunnen en geven géén garantie op alle gelijmde en/of massieve houten producten, het blijft een natuurproduct. Massief hout kan de grillige van de natuur laten zien, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen in delen onderling. Massief hout ondergaat onder invloed van licht, ofwel UV-straling, een kleurverandering. Het kleurt als het ware door. Ook kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn in de verschillende houten delen, langs en/of kopshout, ten opzichte van elkaar. Kijk voor meer informatie over hout bij “Vraag en antwoord over hout” onder de knop “informatie” in onze webshop. Hier staan ook kwaliteitseisen van het hout vermeld die van toepassing zijn als wij een klasse van het hout in onze offerte(‘s) en/of opdracht(en) hebben vermeld. Dit staat dan bijvoorbeeld zo omschreven of vermeld: “Grenen (klasse OS)” of “Vuren (klasse S/F) of “Vuren C” enz.

Bij hout kunnen grillige kenmerken van de natuur voorkomen, zoals noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en variërende kleurpatronen tussen verschillende delen. Hout is en blijft een natuurproduct, wat betekent dat het beïnvloed wordt door weersomstandigheden, zoals krimpen, uitzetten en vergrijzing. Hoewel krimpen en uitzetten vrijwel onvermijdelijk zijn, kunt u vergrijzing voorkomen door het hout te behandelen met verf of beits.

Massief hout ondergaat onder invloed van licht, met name UV-straling, een kleurverandering. Het hout lijkt als het ware door te kleuren. Daarnaast kunnen er kleurverschillen aanwezig zijn tussen verschillende houten delen, zowel langs als kopshout, ten opzichte van elkaar.

Het behandelen met een grondcoating of beits vindt plaats na het plaatsen van de bestelling. Houd er rekening mee dat dit een extra productietijd van ca. 1 à 2 werkdagen met zich mee kan brengen. Over het algemeen worden de delen niet van tevoren gecontroleerd op kleine oneffenheden, zoals beschreven in de sectie ‘Hoe worden de onbehandelde producten geleverd en wat kan ik verwachten?’. Tegen een meerprijs kunnen wij dit eventueel ook voor u verzorgen.

Het gronden van de lijsten vindt plaats na de bestelling. Houd er rekening mee dat er bij de levertijd ongeveer 1 à 2 extra werkdagen per verflaag worden toegevoegd.

Heeft u een vraag?
Bekijk dan onze meest gestelde vragen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×