Gootlijsten
In deze kennisbank staan diverse vragen en antwoorden over onze producten en diensten.
Neem contact opEen gootlijst of neuslijst is een horizontale houten lijst aan een houten goot of een houten lijst aan een overstek of boeiboard van een bouwwerk, meestal uitspringend en geprofileerd of van versieringen voorzien. Klik hier om naar de gootlijsten te gaan.
Na genoeg alle lijsten worden in onze eigen fabriek geproduceerd. Dankzij ons geavanceerde machinepark zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Ook voor een maatwerk lijst of een kopie van een gootlijst kun je bij ons terecht, klik hier om het aan te vragen.
Wij adviseren u bij het bestellen van de producten rekening te houden met een zaagverlies en/of uitval van fouten, ca. 5 á 10% extra lijsten te bestellen.
De gootlijsten worden doorgaans in de houtsoort Mahonie of Meranti geproduceerd, voor de lijsten wordt massief en geoptimaliseerd hout gebruikt.
Het hardhout wat wij gebruiken wordt nagenoeg allemaal ingekocht als 100% FSC of 100% PEFC gecertificeerd.
Op aanvraag is er een KOMO-certificaat beschikbaar van de grondcoating.
Getoogde of gebogen gootlijsten, neuslijsten en/of kroonlijsten kunnen wij produceren. Klik hier om een maatwerk offerte aan te vragen.
Wij kunnen nagenoeg alle gootlijsten, neuslijsten en/of kroonlijsten in een andere houtsoort produceren. Klik hier om een maatwerk offerte aan te vragen.
Doordat Thermo naaldhout erg droog zijn, is het advies om de delen goed te laten acclimatiseren. Daarnaast moet er bij de montage extra goed gelet worden op het voorkomen van (kop)scheuren, liefst door voor te boren en de afstanden vanaf de uiteinden (minimaal 5 cm) en de randen (minimaal 1,5 cm) goed in acht te nemen.
Het Grenen hout wordt nagenoeg allemaal ingekocht als 100% FSC of 100% PEFC gecertificeerd.
De lijsten zijn dan behandeld met een grondcoating, dit kan aan de zichtzijde 1x of rondom 1x of 2x zijn. De grondcoating is géén voorlak- of aflakbehandeling. De voorraad lijsten die rondom 2x behandeld zijn worden aan de zichtzijde nagekeken en eventueel bijgewerkt en geschuurd, dit houdt niet in dat er géén oneffenheid kunnen voor komen. Ons advies is om de lijsten eerst te monteren in het werk en dan alle lasnaden, fouten, oneffenheden, spijker- en schroefgaten bij te werken met een geschikt vulmiddel.
Het gronden gebeurt na dat u de lijsten besteld heeft, u moet dan rekening houden dat bij de vermelde levertijd ca. 1 à 2 werkdagen per verflaag er extra bijkomen.
Tussen het aanbrengen van de lagen grondcoating worden de lijsten aan de zichtzijde geschuurd.
De achter of de boven zijde van de lijsten zijn niet bewerkt en behandeld zodat je deze kunt toepassen als zichtzijde, dit omdat er in de achterzijde fouten en oneffenheden voor kunnen komen.
Een gootlijst heeft verschillende andere namen, afhankelijk van de regio en het vakgebied. Enkele alternatieve namen voor een gootlijst zijn:
- Dakgoot
- Daklijst
- Regenlijst
- Gootrand
- Druiplijst
- Dakrand
- Waterlijst
- Kroonlijst
- Dakprofiel
- Boeilijst
- Boeiprofiel
Deze termen worden vaak gebruikt om te verwijzen naar hetzelfde element dat wordt gebruikt om water af te voeren van het dak van een gebouw.
Als je een gootlijst van de houtsoort Douglas bestelt, zijn hier enkele eigenschappen en kenmerken die je kunt verwachten:
- Materiaal: Douglas hout is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten.
- Nerf: De nerf van Douglas hout varieert van fijn tot matig grof.
- Levensduur: Onbehandeld gaat Douglas hout ongeveer 10-15 jaar mee.
- Hardheid: Na droging wordt Douglas steeds harder.
- Kleur: Het kernhout van Douglas is roodbruin, terwijl het spinthout geelachtig is. Onbehandeld verkleurt Douglas naar een blauw-grijze tint.
- Toepassingen: Douglas hout wordt veel gebruikt voor houtconstructies buitenshuis, zoals veranda’s, pergola’s, vlonders, meubels, bruggen en schuttingen. Binnenshuis kun je het verwerken als lambrisering, vloeren, plafonds en wandbekleding.
- Afwerking: Om vergrijzing te voorkomen, kun je Douglas hout beitsen of impregneren. Vermijd direct contact met de grond en houd rekening met de werking van hout in je toepassing.
Let op: De delen kunnen gebreken vertonen, zoals open en of grote noesten, scheuren en onregelmatigheden. Daarnaast is Douglas hout minder geschikt voor dekkende lakwerk en strak schilderwerk.